Владимир Путин печели президентските избори

Очакваме фалшификациите да започнат по време на преброяването, опасяват се наблюдателите.

04.03.2012 | 10:18
Владимир Путин печели президентските избори

(Обновена в 20:30)

Владимир Путин печели президентските избори в Русия с 63.8% от гласовете, сочат предварителните данни на Централната избирателна комисия при 25% обработени протоколи.

Втори е лидерът на Комунистическата партия Генадий Зюганов със 17.35% от гласовете. Трети е Владимир Жириновски  - 7.38%, следван от Михаил Прохоров - 7.36% и Сергей Миронов - 3.66%.

Социологическите проучвания още преди деня на изборите показаха безпроблемна победа за Путин. Мащабните протести обаче бяха ясен знак, че настоящият премиер е загубил огромна част от доверието на сънародниците си, отбелязват световните агенции.

Над 36 000 полицаи и военни осигуряваха сигурността на изборите в Москва. Камери следяха за манипулации в изборните секции. "Очакваме най-големите фалшификации и машинации да започнат по време на преброяването”, опасяват се наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). 250 представители на организацията и на Парламентарната асамблея на Европа следят за коректното провеждане на изборите.