Русия се готви за избори

Най-големите машинации се очакват след края на изборния ден в неделя.

03.03.2012 | 16:44
Русия се готви за избори

Русия се готви за едни от най-важните президентски избори в историята си след разпадането на СССР. Победата на настоящия премиер Владимир Путин изглежда сигурна. Според последните социологически проучвания на руския център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ), 55% от анкетираните биха гласували за Владимир Путин.

Комунистът Генади Зюганов би получил 9%, а популистът Владимир Жириновски 8%. Независимият Михаил Прохоров, който е и един от най-богатите хора в Русия се радва на подкрепата на 6 % от участвалите в проучването.

Почти никой не се съмнява в победата на настоящия премиер, но е много важно с какъв резултат ще дойде тя.  “Събитията от последните няколко месеца показаха, че Путин не може да управлява страната вечно. Началото на края в неговото управление започна. Дали краят ще бъде добър или лош, това зависи изцяло от Путин”, коментира списание The Economist.

„Mного по-важно от самия вот е какво ще последва след това. Ако Путин избере пътя на реформите, той би могъл да започне с обещание да не се кандидатира отново през 2018 и с предложение за провеждането на нови парламентарни избори. Би могъл да осигури върховенството на закона и да реформира икономиката”, пише още изданието.

Същевременно стана ясно, че в края на изборния ден в неделя (4 март), се готвят мащабни демонстрации. Над 6000 служители на реда от провинцията ще подсилят силите за сигурност в Москва. Общо за реда в столицата ще се грижат 36 000 униформени, съобщава BBC.

Международните наблюдатели се опасяват, че изборите ще бъдат съпроводени от нарушения, но най-много машинации се очакват след края на изборния ден, коментира AFP.