САЩ приветстваха спирането на ядрените опити в КНДР

Стъпката беше условие за възобновяване на преговорите за разоръжаване с Пхенян.

01.03.2012 | 08:11
САЩ приветстваха спирането на ядрените опити в КНДР

САЩ приветстват обещанието на КНДР да спре обогатяването на уран, както и ядрените и ракетни тестове. Говорителят на Белия дом Джей Карни заяви, че този ход е положителна първа стъпка към ядрено разоръжаване на Корейския полуостров.

Спирането на ядрените тестове последва преговорите между дипломатите на САЩ и КНДР миналата седмица. В замяна на мораториума САЩ обещаха 240 хиляди тона хранителна помощ за Северна Корея. Северът страда от постоянен недостиг на храна след 90-те години и разчита на чуждестранна помощ, за да изхранва населението си.

От Държавния департамент на САЩ заявиха, че Пхенян се е съгласил също да допусне инспекторите на ООН за наблюдение на реактора си в Йонбьон, за да проверят дали мерките се спазват.

Новината дойде два месеца, след като Ким Чен-ун наследи управлението на страната от покойния си баща Ким Чен-ир. Кореспонденти на медиите съобщават, че решението ще провокира възобновяване на преговорите за разоръжаване с Пхенян, които са в застой пред последните няколко години.