Сърбия ще получи статут на кандидат за член на ЕС

Белград изпълни условията на съюза след като постигна ключово споразумение с Косово.

27.02.2012 | 17:15
Сърбия ще получи статут на кандидат за член на ЕС

Външните министри на ЕС са постигнали споразумение Сърбия да получи статут на страна кандидат за член в Европейския съюз. Официалното решение ще бъде взето на 1 и 2 март по време на срещата на върха в ЕС.

„Това ще окуражи Белград по пътя към сближаване с ЕС" заяви френският министър на външните работи Ален Жупе  „Сърбия е изпълнила условията за получаване на статут на кандидат-член", коментира от своя страна шведският му колега.

До този момент Франция и Швеция се противопоставяха най-сериозно на амбициите на Белград да стане кандидат за член на ЕС, заради отказа да признае независимостта на Косово.

Миналата седмица обаче Белград се съгласи бившата й провинция да участва в регионални, международни срещи и конференции с конституционното си име. Въпреки това правителството на западната ни съседка е категорично, че не признава независимостта на Косово.

Допускането на най-младата държава в Европа до възможност да участва на международни  регионални срещи е изключително важно с оглед на намеренията й да стане член на ЕС.