Европа ще решава през март дали да увеличи защитните средства

Увеличаване на капитала на ЕС за решаване на дълговата криза може да стане чрез сливане на временния Фонд за финансова стабилност и постоянния Европейски спасителен механизъм.

27.02.2012 | 07:40
Европа ще решава през март дали да увеличи защитните средства

Най-големите икономии в света поискаха Европа да отдели повече финансови средства за преодоляване на дълговата криза в еврозоната. Условие срещу което бързо развиващите се икономики са склонни да отпуснат повече средства на МВФ.

Увеличаване на капитала на ЕС за решаване на дълговата криза може да стане чрез сливането на двата спасителни фонда на Европа – временния Европейски фонд за финансова стабилност и постоянния Европейски спасителен механизъм. Обединяването на двата фонда би довело до събирането на 750 милиарда евро. В случай, че това стане бързоразвиващите се икономики могат да отпуснат допълнителни средства на МВФ в размер около 500-600 милиарда долара. Така с настоящите над 350 милиарда долара защитните средства да достигнат почти 2 трилиона долара.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че Европа ще реши през март дали да увеличи размера на предпазните средства за затруднените финансово европейски страни.