Още един Буш за президент на САЩ?

Изказване на Джеб Буш подхрани спекулациите, че той може изненадващо да се включи в първичните избори на републиканците.

25.02.2012 | 17:57
Още един Буш за президент на САЩ?

Още един представител на фамилията Буш може да си опита силите в президентската надпревара в САЩ, коментира американската преса, след като бившият губернатор на Флорида Джеб Буш се изказа неочаквано остро за кандидадите за републиканската номинация. Джеб, който е син на Джордж Х. Буш и брат на Джордж У. Буш, упрекна Мит Ромни, Рик Санторъм и Нют Гингрич, че изместили кампанията прекалено вдясно и рискували да отблъснат ключовите независими гласоподаватели. Пред съпартийци в Далас Буш заяви, че е притеснително "да се посяга към страховете и емоциите на хората, вместо да им се помогне да погледнат напред, с по-широка перспектива".

Изявленията на Буш веднага породиха спекулации, че той може да си изпробва късмета с неочаквана кандидатура в последния момент, преди републиканската конвенция през август. Джеб се ползва с широка подкрепа в републиканската партия, има добро досие като бивш губернатор и е много популярен във Флорида – един от ключовите щати във всички президентски избори в последните трийсетина години.

Както коментира Slate, в Републиканската партия все повече се разпространява убеждението, че нито един от сегашните кандидати, включително Ромни и Санторъм, не е в състояние да спечели срещу Барак Обама в ноемврийските избори. В такава обстановка Джеб Буш спокойно може да се окаже "белият рицар", който да обедини партията на конвенцията в Тампа, коментира британският The Guardian. За подобна роля понякога се спряга и Сара Пейлин, бившият губернатор на Аляска, но тя минава за твърде консервативна и едва ли би спечелила за републиканците независимите гласове.

Джон Елис Буш, наричан по-често Джеб, е роден на 11 февруари 1953. Завършил е латиноамерикански въпроси в Университета на Тексас. Прослужи два успешни мандата като губернатор на Флорида (1999-2007).