Обама обеща да засили добива на петрол

Ситуацията в Иран и повишеното търсене в Индия и Китай са основните причини за високите цени, обясни американският президент.

24.02.2012 | 07:55
Обама обеща да засили добива на петрол

САЩ могат да заменят 17% от вносния петрол със собствен, след като започнат добив в своя шелф. Това заяви американският президент Барак Обама в реч, произнесена в университета на Маями.

Администрацията на Обама потвърди намеренията си да намали зависимостта от вносен петрол чрез повишаване на добива в страната.

 Още в края на януари, в речта си "За състоянието на съюза", Обама заяви , че е разрешил проучвания в над 75% от петролните и газови находища на американския шелф.

Президентът отбеляза, че САЩ са готови да влязат в международни консорциуми за добив на петрол, като напомни за сключеното неотдавна споразумение с Мексико за усвояване на нефтен залеж в Мексиканския залив с площ около 6000 кв.км и запаси от 172 милиона барела.

Комбинация от фактори е причината за повишаващата се цена на петрола, заяви Обама. Ситуацията в Иран, повишеното търсене в Китай и Индия, както и спекулациите на „Уолстрийт“ са сред основните причини за високите цени на горивата.

През изминалата седмица цената на бензина в САЩ скочи с близо 9 цента до средно около 3 долара и 60 цента за галон, а се очаква да нарасне до близо $ 4 през летния туристически сезон.