Италия поиска Ватиканът да си плаща данъците

От отстъпките, направени й от Берлускони, църквата спестява между 600 млн. и 2.2 млрд. евро годишно.

17.02.2012 | 19:03
Италия поиска Ватиканът да си плаща данъците

Римокатолическата църка е на път да загуби поне 600 милиона евро годишно, след като италианското правителство обяви, че ще й отнеме данъчните привилегии, предоставени от един от предишните кабинети на Силвио Берлускони. Премиерът Марио Монти е уверил еврокомисаря по конкуренцията Хоакин Алмуния, че Ватиканът ще бъде заставен отново да плаща данък върху недвижимите си имоти.

Според Еврокомисията отстъпката, предоставена от Берлускони през 2005, нарушава европейските забрани за отпускане на държавна помощ. Срещу църковните привилегии се разбунтуваха и някои италиански политици, според които за затъналата в дългове страна е недопустимо да прави подобни жестове. "Това е победа за обществения натиск", коментира Марио Стадерини от Партията на радикалите след съобщението на Монти. "Успяхме да съборим част, макар и малка, от стената, която обгражда църквата".

В момента Ватиканът не плаща данък сгради върху над 100 000 имота, включително 8800 училища, 26 300 църкви и параклиси и 4714 болници и клиники. По различни изчисления налогът върху тях би варирал от 600 милиона до 2.2 милиарда евро годишно. От курията в Рим обаче уверяват, че данъчната отстъпка е за не повече от 100 млн. евро. Епископ Доменико Помпили коментира, че Ватиканът се надява "социалната важност" на имотите все пак да бъде взета предвид.