Германският президент подаде оставка

Кристиан Вулф е заподозрян в злоупотреби.

17.02.2012 | 09:42
Германският президент подаде оставка

(Обновена 12:27)

Прокуратурата на Хановер е депозирала в Бундестага искане за сваляне имунитета на президента на Германия Кристиан Вулф, съобщава AFP.

По думите на представител на прокуратурата, след щателна проверка и намиране на нови доказателства, у правоохранителните органи възникнали “предварителни подозрения”, че президентът Кристиан Вулф е използвал служебното си положение за достигане на лични цели. Свалянето на имунитета, пояснява агенцията, е необходимо условие за започване на каквото и да е разследване по отношение на президента.

“Предварителни подозрения”, съобщават представители на прокуратурата, се появили и по отношение на кинопродуцента Дейвид Грюневалд. По данни на немските медии, Грюневалд нееднократно е плащал сметки на Вулф при почивки в различни хотели. Заради това кинопродуцентът получавал от правителството на Долна Саксония, което оглавяваше Вулф, финансови гаранции за свои проекти.

Германските медии тиражират по адрес на Вулф и обвинения в използване на служебното му положение за извличане на лични изгоди. Той е заподозрян в получаването на нисколихвен кредит за покупка на жилище, за вземане под аренда на автомобил Audi при подозрително изгодни условия, както и за различни почивки за сметка на бизнесмени, имащи делови интереси в Долна Саксония.

Заради скандала канцлерът Ангела Меркел отмени посещението си в Италия и се очаква да излезе с изявление.