Ал Каида подкрепи бунта срещу Асад

Министрите на външните работи от Арабската лига ще обсъдят признаване на опозицията в Сирия.

12.02.2012 | 12:18
Ал Каида подкрепи бунта срещу Асад

Лидерът на международната терористична мрежа  Ал Каида-Айман аз Зауахири, подкрепи бунта срещу режима на Башар Асад. В интернет беше разпространено видео обръщение на  Зауахири, в което се призовава сирийския народ  и мюсюлманите от други страни да свалят от власт Асад, предаде Reuters.  Във видео с името "Напред, лъвове на Сирия" лидерът на Ал Каида се обръща към сирийците да не търсят помощ от Запада или други арабски държави в усилията си по смяната на управленския режим. Призивът за помощ е насочен към мюсюлманите от Турция, Ирак, Ливан и Йордания.
Айман аз Зауахири ръководи  Ал Каида след смъртта на Осама бин Ладен през май 2011.
Продължаващите вече година антиправителствени  протести в Сирия прераснаха във въоръжен конфликт. По данни на ООН са убити над 5000 души през последната една година.
За неделя е насрочена среща на арабските външни министри в Кайро, на която се очаква да бъдат обсъдени следващите стъпки за търсене на мирно решение на конфликта в Сирия, предаде BBC.
Предполага се, че министрите ще обсъдят възможността за съвместна мисия за наблюдение с ООН и признаване на основната опозиция в страната. Срещата на министрите от Арабската лига е предшествана от среща на членовете Съвета за сътрудничество в Персийския залив, който изгони сирийския посланик от групата през седмицата.