Висш офицер стана жертва на сирийските сили за сигурност

Саудитска Арабия предложи нова проекторезолюция за спиране на насилието в Сирия.

11.02.2012 | 16:51
Висш офицер стана жертва на сирийските сили за сигурност

Около 20 души са убити след бомбардировки в град Хомс, където сирийските власти се опитва да попречат на активисти и дезертьори от армията да напуснат района. Други шестима цивилни са загинали в предградията на Дамаск. В сирийската столица е убит и генерал от армията, съобщи агенция САНА.
В същото време опитите на международната общност да спре кръвопролитията в страната намериха израз в нов документ. Саудитска Арабия разпространи сред членовете на Общото събрание на ООН проекторезолюция в подкрепа на плана на Арабската лига за прекратяване на насилието в Сирия. Новото предложение е подобно на блокираното преди седмица от Русия и Китай, отбелязва Reuters.
Проекторезолюцията призовава двете страни да спрат насилието. Основната вина за кръвопролитията авторите на документа хвърлят върху сирийските власти. Документът призовава виновните за нарушаването на човешките права да понесат съответната отговорност, като в текста не се споменава за Международен наказателен съд. Саудитска Арабия предлага още генералният секретар на ООН Банк Ки-муун да назначи свой специален пратеник в Сирия.
На един по-ранен етап Арабската лига одобри план за абдикация на сирийския президент Башар ал-Асад, формиране на правителство на националното единство и провеждане на прозрачни избори. Редица държави предложиха да бъде потърсена подкрепа от Съвета за сигурност на ООН. Някои от членовете на Арабската лига не подкрепиха предложението, опасявайки се от чуждестранна намеса във вътрешната политика на Сирия.