Правителството на Гърция одобри кредитното споразумение с ЕС

Решението беше взето на фона на министерски оставки и граждански протести.

11.02.2012 | 10:03
Правителството на Гърция одобри кредитното споразумение с ЕС

В нощта срещу събота гръцкото правителство одобри кредитното споразумение с ЕС, предаде Bloomberg. Приемането на споразумението, включващо ожесточени бюджетни икономии, е необходимо условие за получаване на втория пакет спасителна помощ от международните кредитори. Документът предполага съкращаване на бюджетните разходи със 7% от БВП през следващите три години, както и опрощаване на задължения към частните кредитори в размер на 100 милиарда евро.
Новите мерки за икономии включват още:
•    Съкращаване на 15 хиляди работни места в публичния сектор
•    Либерализация на трудовото законодателство
•    Намаляване на минималната заплата с около 20% от 751 евро на месец до 600 евро.

Затова настояха и министрите от еврозоната в четвъртък. Те искат още 325 милиона евро да бъдат спестени тази година и сериозен политически ангажимент от гръцките управляващи, че ще изпълнят планираните реформи.
Мерките ще бъдат гласувани от парламента в неделя. Според анализаторите, предложенията за икономии ще съберат необходимата подкрепа в парламента, тъй като депутатите на коалиционните партньори ПАСОК и „Нова демокрация” са над 230 от общо 300.
С мотива, че исканията са „унизителни” петима министри и заместник-министри подадоха оставки. В петък синдикатите започнаха 48-часова стачка, която ескалира в сблъсъци между протестиращи и полиция.
Премиерът Лукас Пападимос предупреди, че страната е изправена пред „неконтролируем икономически хаос”, ако пропусне да постигне споразумение за орязване на разходите и неустойките по дълга.
„Не може да позволим Гърция да банкрутира,” заяви пред управляващата коалиция Пападимос, подчертавайки че сега е „моментът на поемане на историческа отговорност.”
Министрите, които не са съгласни с мерките за икономии,  няма мога да останат в управляващата коалиция, отбеляза гръцкият премиер.
В петък оставка подаде заместник-външния министър Марлиза Ксеноянакопулу. Ден по-рано заместник-министърът на труда Янис Кутсукос също освободи поста си. Преди това оставки подадоха  членовете на крайнодясната гръцка партия „ЛАОС”- министърът на транспорта Макис Воридис, заместник-министърът на развитието и конкуренцията Адонис Георгиадис и заместник-министърът на селското стопанство Астериос Родулис.