САЩ ще строи ядрени реактори за първи път след 30 години

Досега всички разрешения се отнасяха само до увеличаване на съществуващите мощности.

10.02.2012 | 07:49
САЩ ще строи ядрени реактори за първи път след 30 години

За първи път след 30 години Комисията по ядрено регулиране на САЩ одобри план за строителство на два нови ядрени реактора. Досега всички разрешения се отнасяха само за увеличение на мощността на вече съществуващите мощности.
Новите реактори ще бъдат изградени в действащата сега АЕЦ „Вогтъл“, която се намира в щата Джорджия. Работата по изграждането им ще струва около 14 милиарда долара. Новите реактори ще бъдат от типа Toshiba AP1000.
Последователното пускане на мощностите е планирано за 2016 и 2017 година. Атомни реактори в САЩ не са се строили след аварията на АЕЦ “Три Майл Айлънд” в Пенсилвания през 1979. Тогава след повреда в охладителната система се стига до частично разтопяване на реактори в ядрената централа и до изпускане на радиация, довела до евакуация на  200 000 души. Работата по отстраняване на последствията от аварията продължи 15 години и струваше на правителството на САЩ почти един милиард долара. До аварията в Чернобил инцидентът в “Три Майл Айлънд” беше считан за най-голямата катастрофа в историята на ядрената енергетика.
В момента в САЩ има 104 действащи атомни реактора, които произвеждат около 20 процента от енергията за нуждите на страната