Румънският парламент ще гласува новия кабинет

Средната възраст на бъдещите министри е 36 години.

09.02.2012 | 07:56
Румънският парламент ще гласува новия кабинет

Румънският парламент ще гласува предложения от  Михай Унгуряну нов състав на управленския кабинет. Заседанието ще започне в 11 часа българско време.

„Ако премина вота, аз няма да съм премиер, който идва само да състави правителство и след това да се оттегли“, обеща Унгуряну.

Новият кабинет се нуждае от одобрението на 232 депутати. Опозицията се закани да бойкотира вота, но управляващата коалиция има достатъчно гласове - 245, за да утвърди предложението. Това, което прави най-силно впечатление в състава на новия кабинет е смяната на министрите на всички ключови постове. Нови хора ще оглавят министерствата на икономиката, финансите, вътрешните работи и селското стопанство. Министър на финансите става 31-годишният Богдан Драгой. Той е инициатор на успешни емисии на облигации в евро и долари. За министър на икономиката е предложен Лучиан Боде.

В състава на новото правителство има само една жена- Клаудия Богичевич.

Средната възраст на представителите на кабинета е 36 години.

Премиерът ще внесе състава и програмата на новия кабинет. Тя е изключително амбициозна - докато в Гърция властите са принудени да намалят пенсиите, в Румъния новата управа планира да ги увеличи. Предвижда се още увеличение на заплатите, субсидии за онези работодатели, които реинтергират на пазара на труда жени с деца под 6-годишна възраст. Интересни реформи се предвиждат и в здравната система- например функционирането на болниците като фондации и асоциации.