6.9 по Рихтер разтресе Филипините

Отмениха заплахата от цунами, но хората бягат към планините.

06.02.2012 | 15:55
6.9 по Рихтер разтресе Филипините

Най-малко 40 човека са загинали и десетки са изчезнали безследно в резултат на земетресение с магнитуд 6.9 по скалата на Рихтер в централната част на Филипинския архипелаг, съобщава вестник Philippine Daily Inquirer, позовавайки се на местните власти.

Епицентърът на най-силното за днес земетресение, което е било последвано от още 80 вторични труса, е бил на 5 км северно от град Таясан и на около 650 км от столицата на страната Манила.

“Препоръчвам на нашите жители да се върнат по домовете си и да запазят спокойствие. Аз се обърнах за помощ към президента на Филипините", заяви по местната телевизия губернаторът на най-пострадалата от стихийното бедствие провинция в Източен Негрос Роел Дегамо.

6 часа след основния трус последвал още един мощен с магнитуд 6.2 по Рихтер. Нанесени са сериозни щети и разрушения на сгради и комуникации. Паниката е обхванала много населени места, хората спешно напускат градовете и бягат към планините, макар обявената по-рано заплаха от цунами да бе отменена.

Операцията по спасяването от развалините на неуточнен брой хора се усложнява от това, че в подпорите на много от възловите мостове са се появили огромни пукнатини и движението по тях е невъзможно.