Сирийската армия отново бомбардира Хомс

Жертвите са над 50 души, по данни на опозиционния сирийски национален съвет.

06.02.2012 | 12:27
Сирийската армия отново бомбардира Хомс

Сирийската армия е възобновила бомбардировките срещу Хомс. Градът е център на съпротивата срещу режима на президента Башар Асад и поради тази причина е подложен на тежък терор. Снаряд е уцелил полева болница, в която са били настанени ранени бунтовници.

В петък през нощта над 200 цивилни сирийци бяха убити при бомбардировки над града.

BBC съобщава, че хората се крият в мазите на жилищата си и не излизат навън. Бунтовническите сили не разполагат с тежко оръжие и поради тази причина не може да окажат съпротива.

Според разкази на очевидци войници лоялни на Асад са се доближили до покрайнините на града. В момента най-големият страх е, че армията ще навлезе в града.

В събота Китай и Русия блокираха резолюция срещу Сирия в Съвета за сигурност на ООН. Бунтовниците се страхуват, че това може да даде кураж на армията, защото действията им оказват ненаказани.

Очаква се във вторник руският министър на външните работи да се срещне с Башар ал Асад в опит да намери приемливо за страната му разрешение на кризата.

Според данни на неправителствени организации размириците в Сирия са отнели живота на над 7000 души. Правителството  твърди, че над 2000 войници са загинали в сблъсък с „терористи и въоръжени бандити”.