Решителен ден за политически преговори в Гърция

Представителите на партиите от управляващата коалиция предстои да обявят окончателно позициите си по неотложни реформи.

06.02.2012 | 07:39
Решителен ден за политически преговори в Гърция

Днес трябва да бъдат възобновени разговорите между партийните лидери от управляващата коалиция в Гърция. Те трябва да обсъдят и в крайна сметка да приемат предложението от страна на международните кредитори в лицето на МВФ, ЕС и ЕЦБ, за да получат втория спасителен заем от 130 милиарда евро.

В неделя срещата между премиера Лукас Пападимос и лидерите на трите основни парти завършиха без резултат. Условието за получаване на спасителната за страната помощ е да бъдат въведени мащабни реформи. Най-късно до средата на март страната трябва да получи финансовата помощ, за да не изпадне в неплатежоспособност.

Говорителят на социалистическата партия ПАСОК заяви, че крайният срок за преговори е днес следобед, след което правителството трябва да излезе с някакво становище. Лидерите на другите две партии в коалицията, обаче подчертаха, че те все още се противопоставят на допълнителните мерки за икономии. Въпреки това, от изявление на кабинета става ясно, че е постигнато съгласие за намаляване на публичните разходи с 1.5% от БВП и за рекапитализация на банките.

Спорните точки остават намаляване на минималната работна заплата и ваканционните бонуси. Реформите, които международните кредитори искат да видят, включват по-ниска минимално месечно възнаграждение, премахване на 13-та и 14-та заплата, която се изплаща на работниците като годишен бонус, и либерализация на трудовите регулации.

Опонентите казват, че допълнителните съкращения ще влошат условията на живот, които вече са засегнати от двете години на мерки за икономии. Министрите от еврозоната предупреждават, че ако Гърция не осъществи реформите, няма да може да продължи напред с плана да преструктуриране на дълга. Новото предложение е за отписване на 70% от задълженията на страната към частните й кредитори. Целта е дългът да бъде намален до 120% от БВП от сегашните 160% до 2020. Постигането на сделката е предварително условие за отпускането на спасителна помощ от страните от еврозоната и МВФ. Финансовите министри от еврозоната трябваше да се срещнат днес, за да финализират втория спасителен заем за Гърция, но срещата беше отменена.