Русия и Китай пак блокираха резолюцията за Сирия

Хилъри Клинтън и Бан Ки Мун остро разкритикуваха Москва.

04.02.2012 | 23:23
Русия и Китай пак блокираха резолюцията за Сирия

Русия и Китай блокираха в Съвета за сигурност на ООН приемането на резолюция за Сирия, предава Reuters. Останалите 13 от общо 15 държави подкрепиха документа за смяна на властта в намиращата се на границата на гражданска война страна.

Проектът на документа, изготвен от Арабската лига и подкрепен от европейските държави, имал за цел, по думите на неговите автори, да прекрати насилието в Сирия, където от март 2011 г. продължават стълкновенията между опозицията и властите. По данни на ООН, от началото на конфликта там са загинали над 5 хиляди души.

Русия и Китай, като постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, блокираха за втори път резолюцията за Сирия. За първи път това стана през октомври миналата година. Москва възрази срещу първоначалния проект на резолюцията, опасявайки се, че страните от Запада имат намерение да използват документа за военно нахлуване в Сирия, подобно на това в Либия. В новия вариант на проекторезолюцията бяха внесени някои корекции, които имаха за цел да убедят Москва, че опасност от външна военна намеса в Сирия няма. В документа се призовава за политически промени в страната, но и този вариант не устройва Русия, защото тя смята, че в него се осъждат в много по-голяма степен действията на правителството на Сирия, отколкото на опозицията.

Междувременно на брифинг по време на 48-та Мюнхенска конференция за сигурност държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън разкритикува Москва за блокирането на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН. Тя обвини Русия, че с нея не може да се проведе конструктивна работа по резолюцията за Сирия. Клинтън изрази опасенията си, че стълкновенията между противниците и привържениците на президента Башар Асад могат да ескалират в гражданска война.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун също остро се изказа срещу ветото на Русия и Китай, заявявайки, че позицията на двете държави уронва имиджа на организацията. Той изрази съжаление по повод неуспеха на Съвета за сигурност на ООН да приеме резолюция „в период, когато сирийските власти трябва да чуят единен глас, призоваващ за незабавно прекратяване на насилието срещу народа на Сирия”.

Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин след гласуването на проекта за резолюция поясни, че внесеният за одобрение документ „неадекватно отразявал реалната ситуацията в Сирия”. Той обвини редица страни-членки на Съвета за сигурност на ООН във възпрепятстване на политическото урегулиране в Сирия, добавяйки, че Русия активно търси достигането на решение, което да бъде обективно и действително да съдейства за незабавното прекратяване на насилието и възстановяване на нормалните политически процеси в страната.

Чуркин изрази увереност, че за урегулирането на ситуацията в Сирия може да спомогне насрочената за 7 февруари визита там на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров и на ръководителя на Службата за външно разузнаване Михаил Фрадков. В Сирия те ще се срещнат с президента на страната Башар Асад.