Митинги в Москва извадиха хиляди на улицата

Не е имало сблъсъци между привържениците на Путин и опозицията.

04.02.2012 | 13:58
Митинги в Москва извадиха хиляди на улицата

Опозиционният митинг „За честни избори” събра днес в Москва около 120 хиляди души. Тези цифри, обявени от организаторите, не се потвърждават от органите на реда, според които демонстрантите са били около 35 хиляди. Протестът е преминал без произшествия, съобщава РИА Новости.

Оратори на митинга са били основателят на партия „Яблоко” Григорий Явлинский, който не бе регистриран от ЦИК за участие в изборите, лидерът на националистите Александр Белов, координаторът на „Левия фронт” Сергей Удальцов, журналистите Олга Романова и Леонид Парфенов.

Многохилядното множество настоя за незабавно освобождаване на всички политически затворници в страната, за оставката на премиера Владимир Путин, за провеждане на нови избори за Държавна Дума и за регистриране за участие в изборите на Григорий Явлински.

Междувременно в Москва се проведе и паралелен „антиоранжев” митинг, участниците в който призоваха да се гласува за Владимир Путин. Проправителственият и същевременно антиамерикански митинг бе открит от политолога Сергей Курягин и мина под надслов „Имаме какво да губим”. По думите на правоохранителните органи в него са взели участие около 130 хиляди привърженици на настоящия премиер. Руските медии обаче твърдят, че демонстрантите са били не повече от 50 хиляди.

Още два малки митинга се проведоха днес в руската столица – на Либерално-демократическата партия и на привържениците на Константин Боров и на Валерий Новодворский. На тях присъстваха съответно 1000 и 150 човека.