Обсъждат създаването на всеобща система за сигурност

Въпросите за противоракетната отбрана (ПРО) и взаимоотношенията между Русия и НАТО ще бъдат днес в центъра на вниманието на участниците в 48-та Мюнхенска конференция по сигурност.

04.02.2012 | 10:48
Обсъждат създаването на всеобща система за сигурност

Във форума вземат участие повече от 70 делегации от 60 страни, съобщава ИТАР-ТАСС. Участниците ще обсъждат въпросите за евроатлантическата сигурност, неразпространението на ядрено оръжие и финансовата криза.

Специално формираната Евроатлантическа инициатива за сигурност (Euro-Atlantic Security Initiative) ще представи окончателен документ с препоръки за създаването на всеобща система за сигурност на XXI век. Работата на тази независима експертна комисия ръководят председателят на Мюнхенската конференция Волфганг Ишингер, бившият руски външен министър Игор Иванов и бившият член на Сената на САЩ Сам Нан. Очаква се Евроатлантическата инициатива да предложи възможно компромисно решение по въпроса за разполагането в Европа на системи за противоракетна отбрана.

„Ние се надяваме участниците във форума от САЩ и Русия да вземат под внимание този проект. Аз споделям мнението на много специалисти, че между Москва и Вашингтон по въпроса за създаването на съвместна система за противоракетна отбрана в настоящия момент няма движение”, отбелязва Волфганг Ишингер.

Днес пред участниците в конференцията ще се изкажат руският външен министър Сергей Лавров, държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън, министърът на външните работи на Франция Ален Жупе, президентът на Полша Бронислав Коморовски, министърът на отбраната на САЩ Леон Панета, генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.