Жертви сред демонстрантите в Суец

Запалянковци и политици настояват управляващите в страната военни да предадат властта.

03.02.2012 | 09:54
Жертви сред демонстрантите в Суец

Двама демонстранти са били убити от полицаи по време на стълкновения в град Суец, където протестиращи се опитаха да превземат полицейски участък, съобщава AFP, позовавайки се на медицински източници в Египет. За разпръскване на тълпата органите на реда са използвали гранати със сълзотворен газ и бойни патрони.

Снощи по улиците на Кайро и други градове в страната излязоха хиляди египтяни, за да почетат паметта на 74-те загинали в резултат на сблъсъци между футболни фенове в египетския град Порт-Саид. По време на футболния мач между отборите "Ал-Масри" и "Ал-Ахли" пострадаха десетки хора, които според различни източници са над 1000.

В Кайро в сблъсъците между демонстранти и полиция снощи са пострадали над 600 души. Сградата на Министерството на вътрешните работи е била обкръжена от няколко хиляди души, които са настоявали за незабавно предаване на властта от страна на военните и даване на съд на министъра на вътрешните работи. Мотивът им - полицаите, които трябвало да предотвратят трагедията в Порт-Саид, дори не се опитали да спират нахлулите на терена хора.

Германски експерт също обвини служителите на сигурността в Египет, че не са взели никакви марки, за да предотвратят сблъсъците.  Гюнтер Пиц от Института по спортни изследвания към университета в Хановер, който от дълго време се занимава с проучване на футболните хулигани, заявява, че за да бъде сплашена опозицията в страната, египетските военни са позволили насилието да ескалира. Той твърди още, че разполага с информация, според която на стадиона или близо до него е имало на разположение около 3000 полицаи, които не са се намесили и безучастно са наблюдавали ставащото.