ООН е близо до консенсус за Сирия

Дипломати очакват до два дни Съветът за сигурност да излезе с резолюция.

02.02.2012 | 11:17
ООН е близо до консенсус  за Сирия

Членовете на Съвета за сигурност в ООН са сближили позициите си по отношение на Сирия. Това става ясно от изказвания на британски и руски дипломати.

САЩ, Великобритания, Франция и ЕС настояват Съвета за сигурност да приеме резолюция, която да призове сирийският президент Башар ал Асад да подаде оставка. Китай и Русия до този момент са твърдо против, като мотивът им е, че ООН няма право да се меси във вътрешните работи на Сирия.

 „Последната сесия беше много ползотворна. Сега вече разбирателството ни е на по-високо ниво, а това е много важно, ако искаме консенсус”, заяви руският посланик в ООН. Пред BBC английският му колега допълни, че преговорите продължават, но до два три дни може да има споразумение.

Арабската лига настоява Съветът за сигурност да излезе с конкретни мерки за свалянето на Башар ал Асад. Организацията предлага президентът на Сирия доброволно да предаде властта на свой заместник, а ново правителство да организира избори.

Междувременно в Сирия насилието ескалира. Само през последното денонощие са убити 43-ма души, според информация на опозиционни активисти.

Различни източници съобщават, че до този момент в сблъсъците са загинали над 7000 души. 2000 войници и полицаи, лоялни на режима на Асад, също са загубили живота си.