Вторият пакет помощи за Гърция ще бъде отблокиран до дни

МВФ препоръча Гърция да забави съкращението на бюджетния дефицит и сериозно да ускори реформите.

01.02.2012 | 11:39
Вторият пакет помощи за Гърция ще бъде отблокиран до дни

С по-бързото прилагане на реформите ще бъде отделен и вторият транш от помощта за Гърция, заяви ръководителят на проверяващата група на МВФ Пол Томпсън, цитиран от Reuters.
Преди да вземе окончателно решение за този транш МВФ трябва да получи гаранции от основните политически партии, че след изборите, независимо коя партия ще поеме управлението, ще бъдат спазени задълженията пред международните кредитори. Томпсън потвърди, че второто споразумение между ЕС, МВФ и Гърция на стойност 130 милиарда е почти готово.
„Преговорите  по програмата ще бъдат завършени много скоро, като става въпрос за дни,“ отбелязва ръководителят на проверяващата група  на МВФ в Гърция, цитиран от РИА Новости.
Конкретно МВФ  настоява, че Гърция трябва да понижи минималната работна заплата и средствата за отпуски в частния сектор, както е било направено за държавните работници.
В плана за данъчни реформи МВФ предлага Гърция да понижи ДДС ставката от максималния размер 23% до 19-21% при паралелно процентно понижаване на данъка за различните услуги и продукти. Международната финансова институция предлага още да бъдат отменени осигурителните вноски върху заплатите до 300 евро, да отмени данъчните облекчения за островните жители и земеделските стопани, да повиши данъците върху стоки като вино и цигари. В допълнение МВФ призовава Гърция драстично да увеличи наказанията за данъчни нарушения.