Газпром свива износа за Европа заради студа

Италия не е получила около 8% от поисканото гориво.

01.02.2012 | 07:31
Газпром свива износа за Европа заради студа

Руският енергиен гигант ограничава износа на природен газ, за да задоволи увеличеното търсене на руския пазар.
През деня в Москва температурите не надвишават -15 градуса, а през нощта падат до  -29. Прогнозите са това положение да се запази през следващите 10 дни. Способността на Газпром да отговори на рязко увеличеното потребление е ограничена от темпото, с което компанията може да изпомпва газ от подземните си хранилища.

Във вторник Италия не е получила около 8% от поисканото гориво. Засега няма официална реакция от Газпром по повод износа към най-големия пазар на руски газ в чужбина. През 2011 г. компанията е изнесла 150 милиарда кубически метра природен газ, покривайки около 25% от нуждите на Европа. Германия, Турция и Италия са най-големите вносители.

Полярният студ, който от няколко дни скова Източна Европа е взел най-малко 60 жертви. Загиналите заради минусовите температури само в Украйна вече са 30. В Румъния броят на загиналите се увеличи с двама души, до 8. Само за последните 24 часа 275 души в северната ни съседка са откарани в болница заради премръзване. От студ е скована и Германия. До няколко часа Сибирската вълна ще обхване и Италия. Обилни снеговалежи вече затвориха пролива Босфора.