Обама: Богатите трябва да плащат по-високи данъци

Страната трябва да е по-малко зависима от вноса на петрол и да развива алтернативни енергоизточници, категоричен е американският президент.

25.01.2012 | 10:10
Обама: Богатите трябва да плащат по-високи данъци

Справедлива икономика, в която богатите да плащат честен дял върху доходите си. За това призова американският президент Барак Обама в годишното си обръщение към Конгреса „За състоянието на съюза”.

Призивите богатите да плащат по-големи данъци идва ден след като кандидатът за президент на републиканската партия и милионер Мит Ромни обяви, че плаща малко повече от 13% върху доходите си. В същото време средният американец плаща около 30%.

За да бъде спряна тази „несправедливост”, американският президент се обяви за промяна в данъчния кодекс на страната.

„Облекченията трябва да са за американците, които печелят по-малко от 250 000 долара годишно, а не за големите компании, които изнасят работни места в чужбина”, категоричен бе Обама.

„Трябва да променим данъчния кодекс така, че всеки да  плаща своя дял от данъците. Фискалната реформа трябва да следва правилото Бъфет (предложено от милиардера Уорън Бъфет) - т.е. ако печелите повече от 1 млн. долара годишно, трябва да плащате най-малко 30% данък", допълни  президентът.


По отношение на външната политика Обама подчерта, че американците вече не воючват в Ирак, а Осама бин Ладен е ликвидиран. Той обяви, че повечето от лидерите на организацията са елиминирани.

Президентът  потвърди, че до края на това лято ще бъдат изтеглени 23 000 американски войници от Афганистан.

Относно енергийния сектор Обама повтори предизборните си обещания отпреди четири години. Президентът заяви, че страната трябва да разработва енергийните си запаси, въпреки съпротивата на петролните лобита. По думите му Америка трябва да преодолее петролната си зависимост от трети страни.

Обама се обяви за разработването на находища и добиването на шистов газ без да  се излага на риск здравето и безопасността на гражданите.

Президентът поиска от Конгреса да се разработят данъчни облекчения за компаниите, които използват и разработват възобновяеми енергийни източници.