В Давос започва ежегодната среща на Световния икономически форум

Стотици протестиращи също от дни се стичат към швейцарския курорт.

25.01.2012 | 07:46
В Давос започва ежегодната среща на Световния икономически форум

В Давос днес започва ежегодната среща на Световния икономически форум, която се провежда под мотото “Голямата трансформация-оформяне на нови модели”. Хиляди водещи световни политици, учени, бизнесмени вече се намират в швейцарския курорт за началото на срещата, която ще бъде открита от германския канцлер Ангела Меркел.
Темите, които се очаква да бъдат обсъдени, са прекомерните държавни дългове, недостатъчните нови работни места, растящото негодувание от икономическото неравенство. 2012 ще бъде решаваща година, защото ние най-сетне трябва да излезем от кризата в еврозоната, подчерта основателят на Световния икономически форум Клаус Шваб.
В общ призив към действие преди Давос 11 ръководители на международни организации, между които и директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард, заявиха, че икономическия растеж, работните места и протекционизма са сред трите най-големи проблеми в началото на 2012.
Проучване на Световния икономически форум сред 1200 експерти показва, че опасенията за поява на големи геополитически сътресения през следващата година са се увеличили значително - до 54% от 36 през миналото тримесечие.