Турция: Франция се държи безотговорно

Френският сенат прие закона, който криминализира отричането на арменския геноцид.

24.01.2012 | 10:48
Турция: Франция се държи безотговорно

Турция определи решението на френския Сенат да криминализира отричането на арменския геноцид като "безотговорно" и заплаши с бързи ответни мерки. „Франция отвори черна страница в своята история”, написа в Twitter председателят на Комисията по външна политика към турския парламент Волкан Бозкир. Посланикът на Анкара в Париж заплаши, че решението на Сената може да доведе до тотално прекъсване на дипломатическите отношения между двете страни.

По-рано френският президент Никола Саркози изпрати писмо до турския премиер Реджеп Ердоган, в което гарантира, че законът не е действие срещу турската държава, а касае само мъките на арменския народ в миналото.

Турското правителство обаче е категорично, че историята трябва да бъде оставена на историците, а законът, забраняващ отричането на геноцида, е рестрикция срещу свободата на словото във Франция. Според текстовете му отхвърлянето на геноцида носи глоба до 45 000 евро и дори лишаване от свобода.

Според мнозина специалисти, приемането на закона е усилие на Саркози и неговата партия да привлекат на своя страна френските арменци в навечерието на президентските избори. Над 500 000 етнически арменци живеят на територията на страната.

Френското външно министерство призова Анкара да не прекалява с реакцията си и подчерта, че Турция е изключително важен съюзник. BBC отбелязва, че двете страни си сътрудничат много добре в Близкия изток и Северна Африка, но решението на сената и турската чувствителност по въпроса може да сложи край на това.