МАЕ пише напътствия за шистовия газ

"Ако ще има глобална суровина, за нея трябва да има глобални правила", коментира заместник-директорът на Международната агенция по енергетика Ричард Джоунс.

23.01.2012 | 18:55
МАЕ пише напътствия за шистовия газ

Международната агенция за енергетика (МАЕ) изготвя препоръки как отделните страни да регулират прочуванията и добива на шистов газ, съобщи Reuters. Напътствията ще бъдат публикувани заедно с глобалния доклад на организацията през есента.

"Ако ще има глобална суровина, за нея трябва да има глобални правила", коментира заместник-директорът на МАЕ Ричард Джоунс.

Развитието на индустрията за добив на шистов газ е на път да промени "правилата на играта" на световния енергиен пазар, предлагайки големи доставки на пазарите, които в противен случай биха се свили през идните години, посочват още от агенцията.

Но методът на извличане на шистовия газ, известен като хидравличен фракинг, изисква използването на огромни количества вода и и химикали и създава притеснения за замърсяване на питейната вода и други екологични щети. Това накара някои правителства да наложат мораториум върху проучванията и добива на шистов газ, пише още Reuters. Припомняме, че преди дни мораториум беше наложен и в България.

"Чувстваме, че много страни, които са членове на МАЕ, а също и такива, които не са, се интересуват от подобряване на тези технологии и това е нещо, върху което работим с тях заедно, за да видим какви правила биха имали смисъл. Но тук не става дума за някакъв вид споразумение, поне не засега", обяснява Джоунс.

Вместо това МАЕ ще обмисли кои са "отговорните" процедури, които биха минимизирали щетите върху околната среда в региони, където може да се добива шистов газ. След това организацията ще изготви препоръки до страните-членки и до тези, с които МАЕ има споразумение за сътрудничество.