Министърът на външните работи на Румъния е уволнен

Теодор Баконски си позволил да направи обидни коментари спрямо протестиращите румънци.

23.01.2012 | 15:42
Министърът на външните работи на Румъния е уволнен

Външният министър на Румъния Теодор Баконски е уволнен от премиера на страната Емил Бок, съобщава AFP. „Съжалявам за изказванията на някои мои колеги по отношение на демонстрантите. Извинявам се на румънските граждани”, заяви премиерът по време на извънредна сесия на румънския парламент.

Вече бившият министър на външните работи в момента се намира в Брюксел, където е на среща с  колегите си от ЕС. Теодор Баконски заема поста от 2009 година насам. Преди това има забележителна кариера в румънското външно министерство, бил е посланик във Франция, Андора и Монако. След това работи и като съветник по външнополитическите въпроси към президента.

Баконски често е критикуван за непремерените си изказвания, особено към ромското малцинство в страната. На няколко пъти той заявяваше, че ромите са генетично свързани с кражбите, което предизвика недоволството на правозащитни организации.

Същевременно протестите в Румъния продължават десети ден. Парламентът се събра на извънредна сесия, за да се разгледат начините за изход от политическата криза. Протестиращите обаче искат едно – оставка на президента и правителството.