ЕС наложи петролно ембарго на Иран

Американски самолетоносач се върна в Ормузкия проток

23.01.2012 | 10:16
ЕС наложи петролно ембарго на Иран

Външните министри на ЕС постигнаха споразумение за налагане на забрана на вноса на петрол от Иран. Всички нови договори, които предстоят да бъдат подписани, ще бъдат замразени, а вносът по старите ще се изпълнява до 1 юли. Към момента около 20% от износа на Техеран е предназначен за страните-членки на съюза.

Ограничаването на вноса е поредната санкция, насочена срещу иранската ядрена програма. „Въпреки всичко ние сме готови на преговори по всяко време”, заяви върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи Катрин Аштън.

По-голямата част от петролния износ на Иран е предназначена за страните от Азия. Според BBC дипломати на ЕС и САЩ оказват натиск на страните от региона също да предприемат мерки и да ограничат вноса от Техеран.

Отговорът на Иран е, че ако европейските държави спрат да купуват ирански петрол, страната ще наложи блокада на Ормузкия проток. През него минават около 20 на сто от петрола, изнасян от Персийския залив. Същевременно САЩ са категорични, че няма да допуснат протокът да бъде затворен при никакви обстоятелства.

Часове преди да бъде оповестено решението за налагане на петролното ембарго американският самолетоносач „Ейбрахам Линкълн" премина през Ормузкия проток на път за Персийския залив без проблеми, съобщава агенция Reuters. Корабът е извършвал рутинна мисия и е бил придружен от британска фрегата и френски разрушител. Преди месец, когато друг самолетоносач премина през протока, иранските власти предупредиха САЩ, че ще отговорят със сила на следващ подобен ход.