Гингрич сензационно спечели Южна Каролина

Резултатът сериозно подкопа убеждението, че Мит Ромни безпроблемно ще вземе републиканската номинация.

22.01.2012 | 09:37
Гингрич сензационно спечели Южна Каролина

Нют Гингрич сензационно спечели предварителните избори на Републиканската партия в щата Южна Каролина и разклати сериозно всеобщата увереност, че Мит Ромни ще е кандидатът на десницата за президентските избори в САЩ наесен.

Гингрич, който само допреди седмица изоставаше много от Ромни в социологическите анкети, взе 40% от вота на републиканците в Южна Каролина, срещу едва 28% за основния му съперник. Рик Санторъм получи 17%, а Рон Пол - 13%.

Според анализаторите Гингрич, бивш говорител на Конгреса, е спечелил благодарение на убедителното си представяне в телевизионните дебати. Този ефект не пострада дори от разкритията на втората му жена, че той искал "отворен брак" и открито й изневерявал с бъдещата си трета съпруга Калиста.

"С вашата помощ мисля, че ще стана вашият кандидат", обърна се Гингрич към привържениците си след оповестяването на резултатите. Той продължи методичните си критики срещу медиите в САЩ, които според него подкрепяли безкритично яловата политика на Обама, и упрекна американския елит в "нарастващ антирелигиозен фанатизъм" - доходоносна реплика в един подчертано религиозен щат като Южна Каролина. Гингрич добави, че може и да няма парите на Мит Ромни, но има идеи, които струват повече от парите.

Самият Ромни упрекна конкурента си, че се подкопавал основните свободи на Америка, като се опитвал "да демонизира едрия бизнес" (Ромни е бивш изпълнителен директор на финансовия гигант Bain Capital). "Не можем да победим сегашния президент с кандидат, който се е присъединил към неговия поход срещу свободната инициатива", подчерта Мит Ромни.

В последните трийсет години победителят в Южна Каролина неизменно е печелел и окончателната републиканска номинация. Но сега за пръв път в този период стартовите три тура от предварителните избори са спечелени от трима различни кандидати. Ромни взе вота в Ню Хемпшър. По първоначални преброявания той бе победител и в Айова, но късно снощи местната организация на Републиканската партия обяви, че победител всъщност е сенаторът от Пенсилвания Рик Санторъм. Следващият етап е във Флорида. Досега Ромни се радваше на двуцифрена преднина там, но вотът в Каролина показа, че настроенията се менят по-бързо, отколкото могат да отчетат социолозите.