Италия одобри мащабни реформи

Целта на правителството е да повиши конкуренцията и да намали част от пречките пред бизнеса.

21.01.2012 | 11:16
Италия одобри мащабни реформи

Италианското правителство одобри серия от спорни реформи, предназначени да засилят боледуващата икономика на страната, съобщи BBC.
Такситата, фармацевтите, обществения транспорт, бензиностанциите, адвокатите, лекарите и зъболекарите ще  бъдат отворени за по-голяма конкуренция, но контролирани от държавата. Реформите предвиждат да бъдат увеличени броя на лицензите за таксиметровите компании, аптеките, адвокатските и нотариалните кантори. Собствениците на бензиностанции ще имат повече свобода да се снабдяват с горива от доставчик по техен избор и премахва минималните тарифи за адвокатските и нотариалните услуги.
Според критиците реформите ще засегнат малкия бизнес. Новите реформи са продължение на приетия през декември План за бюджетни икономии.
На един по-ранен етап Италия одобри инвестиции за 5.5 милиарда евро за инфраструктура. Средствата ще бъдат насочени към железопътните линии в южната част на страната, обществените сгради и строителството на нови училища. Парите са допълнение към одобрените през декември 4.8 милиарда евро, предназначени за магистрали и други пътни  проекти.
Според прогнозата на Италианската банка икономиката на страната ще е свие до 1.5% през тази година. Очакваният следващата седмица доклад на Международните валутен фонд вероятно ще заложи на още по-голямо съкращение от 2.2%.
 „Повече конкуренция означава повече откритост, повече пространство за младите хора, по-малко привилегии и повече успехи на базата на заслуги,” отбеляза италианският премиер Марио Монти.