САЩ искат закон за чистотата на космоса

Задръстването на орбитата със стари сателити вече създава реална опасност, твърди Хилъри Клинтън

19.01.2012 | 17:13
САЩ искат закон за чистотата на космоса

САЩ ще обедини усилия с Европейския съюз и други страни по света за създаването на кодекс за регулиране на космическите дейности, стана ясно от изявление на Белия дом във вторник. Проектът ще включва ръководство за разрешаване на проблема с орбиталните отпадъци, които застрашават действащите космически апарати.


 „Ако международната общественост не се заеме с тези предизвикателства, обстановката около нашата планета ще става все по-опасна за полети и разполагане на сателитни системи, което ще донесе катастрофални последствия за всички нас”, заяви американският държавен секретар Хилъри Клинтън.


Изявлението идва седмица след отказ от страна на Вашингтон да подпише подобен проект на Европейския съюз заради опасения, че той ограничава използването на космоса за военни цели. Клинтън коментира, че САЩ няма да влязат в споразумение, което ограничава по какъвто и да е начин действия в космоса, свързани със способността на САЩ и техните съюзници да се защитават.


„Въпреки това сме решени да работим заедно с други страни за преодоляване на опасните тенденции, като така запазим неограничените ползи за бъдещите поколения,” допълва държавния секретар.


По последни данни в земната орбита се реят над 10 000 фрагмента от ракети, сателити и дефектирало оборудване. Всички те се движат с хиляди километри в час, което представлява сериозна заплаха за функциониращите космически апарати, сред които е и Международната космическа станция, оценена на 100 млрд. долара. Проблемът допълнително се задълбочи, след като през 2007 Китай проведе контролно изстрелване на ракета, с която свали свой собствен метеорологичен спътник.