Обвинение в убийство за капитана на потъналия кораб

Според италианските власти командирът на Costa Concordia е действал некомпетентно и прибързано.

15.01.2012 | 14:09
Обвинение в убийство за капитана на потъналия кораб

Капитанът на потъналия вчера туристически лайнер и дежурният офицер са задържани от италианската полиция и вероятно ще им бъде повдигнато обвинение в масово непредумишлено убийство, съобщи националната телевизия RAI. Трима души загинаха при катастрофата на кораба Costa Concordia край островчето Джилио, все още над трийсет души се смятат за изчезнали. Българското министерство на външните работи потвърди, че между над трите хиляди пътници е имало и осем българи, но те не са между пострадалите.

Капитанът Франческо Скетино, който според очевидци вечерял по време на корабокрушението, вече бе разпитан от полицаите. Властите подозират, че Скетино и офицерът на вахта са действали необмислено и прибързано, нареждайки корабът да бъде напуснат. Те самите не са останали до края на борда, както изисква морският кодекс.

Катастрофата с Costa Concordia става точно навръх стогодишнината от трагедията с "Титаник". Според експерти тя би могла да е също толкова трагична, ако бе станала в открити и дълбоки води. Все още не е изяснено с какво се е сблъскал корабът, за да се отвори в корпуса му 70-метрова пролука. В метала е заседнало огромно парче скала.