Руски бойни кораби акостираха в Сирия

Москва подкрепя един от най-големите клиенти на военнопромишления си комплекс.

08.01.2012 | 16:34
Руски бойни кораби акостираха в Сирия

Руска бойна флотилия начело със самолетоносач е акостирала в сирийското пристанище Тартус, в Средиземно море. Корабите ще останат шест дни, а сирийските държавни медии обявиха това за подкрепа от страна на Москва. Управляващият режим в Сирия е под сериозен международен натиск заради неспиращите репресии срещу протестиращата опозиция.

Новината за пристигането на руските кораби съвпада със събранието на министрите на външните работи на страните членки на Арабската лига. Организацията изпрати международни наблюдатели в Сирия и на срещата ще бъдат обсъдени резултатите и последващи действия. Според предварителна информация наблюдателите са регистрирали, че насилието срещу цивилни не е прекратено, предстои да се реши дали да се търси помощ от ООН.

BBC съобщава, че само за последните три дни са убити повече от 100 души. Според данни на ООН над 5000 души са били убити по време на протестите срещу режима на Башар ал Асад, продължаващи вече 10 месеца.

Същевременно именно Русия е сред страните, които се обявяват твърдо против налагането на санкции на Сирия. Дамаск е голям вносител на руско оръжие, като на страната се падат около 7% от руските годишни продажби. Според различни източници стойността на сделките надвишава 10 милиарда долара за 2010.