Великобритания изпраща разрушител в Ормузкия проток

Лондон иска да гарантира, че морския път на петрола за Европа няма да бъде блокиран.

07.01.2012 | 12:45
Великобритания изпраща разрушител в Ормузкия проток

Министърът на отбраната на Великобритания обяви, че най-мощният и добре оборудван кораб на кралската флота ще бъде изпратен в Ормузкия залив. Според Филип Хамънд той може да свали всяка иранска ракета. Вероятно корабът ще тръгне от бреговете на Острова в сряда.

Разрушителят „Деъринг” е гордостта на кралската флота. Той струва един милиард британски лири и е оборудван с възможно най-съвременната техника. Радарната му защитна система е взаимствана от технологията за самолети „Стелт”. Според различни спекулации в британската преса, на вражеските радари той излиза като рибарско корабче.

Същевременно „Деъринг” е може би първият кораб, който осигурява истински комфорт на моряците. На борда има бърз Интернет, места за развлечения и пр.

Мисията на „Деъринг” обаче едва ли ще бъде лека. Преди седмица Иран проведе мащабно бойно учение, с което демонстрира, че няма да допусне някой друг да командва в региона.

Техеран заплашва да блокира Ормузкия проток, ако Европейският съюз наложи ембарго на вноса на ирански петрол. Решението на ЕС се очаква съвсем скоро, но каквото и да е то напрежението в Близкия изток едва ли ще спадне.