Лагард: Еврото ще преживее 2012

Според инвеститора Джордж Сорос кризата в еврозоната е по-сериозна от тази през 2008.

06.01.2012 | 14:45
Лагард: Еврото ще преживее 2012

Единната европейска валута по всяка вероятност ще оцелее през 2012, независимо от бушуващата в еврозоната дългова криза, заяви директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард. През януари европейските лидери ще проведат нова среща за търсене на изход от кризата, която заплашва да заличи еврото след 10 години съществуване.

„Дали 2012 ще е последната година за еврото? Ако говорим сериозно – не мисля. Това е млада валута, която преминава през известни трудности,“ коментира Лагард пред журналисти по време на посещение в ЮАР, цитирана от Reuters.  Директорът на МВФ подчерта, че в еврозоната още са налице сериозни проблеми и напрежение, свързани със суверенния дълг на редица държави, което естествено рефлектира върху банковата система. „Но самата валута няма да изчезне,“ заяви директорът на МВФ.

Лагард отново подчерта, че международната финансова институция скоро ще понижи прогнозата за ръст на икономиката за 2012 от настоящите 4 процента.

В същото време инвеститорът Джордж Сорос изрази съмнение около стабилността на единната европейска валута. Според него „кризата в еврозоната има по-сериозен характер и носи по-голяма заплаха от тази през 2008“ (цитатът е от електронното издание на "Ведомости"). Сорос подчерта, че евентуален крах на еврозоната и разпадане на Европейския съюз биха имали катастрофални последствия за световната финансова система като цяло.