Обама: Не можем повече да се бием вместо вас

Президентът на САЩ планира да съкрати армията с половин милион души и да оттегли над 80 000 бойци от Европа, включително и от България.

06.01.2012 | 08:30
Обама: Не можем повече да се бием вместо вас

Ние не можем повече да водим всичките битки на света, заяви американският президент Барак Обама, оповестявайки плановете си за незапомнено драстични съкращения във въоръжените сили на САЩ. Ако те бъдат осъществени, през следващото десетилетие численият състав на американската армия ще намалее с една трета, или с почти половин милион души.

Президентът обясни, че след войните в Ирак и Афганистан, под знака на които мина първото десетилетие на новия век, се налага преосмисляне на военната стратегия. Америка вече не разполага с ресурсите да води едновременно две големи военни операции.

Вместо това страната ще се концентрира върху борбата с тероризма и с посрещането на новите предизвикателства, които отправя доминираната от Китай Азия. "Америка обръща страницата след десетилетие войни", подчерта Обама. След започващия преходен период военната мощ на САЩ ще намалее, но ще остане достатъчна да гарантира превъзходството на американците над който и да е противник - "гъвкава, приспособима и подготвена за пълния набор от възможни заплахи".

Новата стратегия предвижда оттеглянето на над 80 000 американски бойци от базите в Европа - включително и от тези в България (в Безмер и Ново село). Европейците ще трябва да реагират на тази промяна и да осъзнаят, че трябва да работят съвместно с американците, коментира британският министър на отбраната Филип Хамънд пред The Independent. Няма съмнение, че Европа трайно ще изпадне от фокуса на американското внимание в областта на отбраната и сигурността, коментира вестникът.

Доктрината "Обама" предвижда въоръжените сили на САЩ да бъдат съкратени от сегашните 1.569 млн. души на 1.079 милиона в следващото десетилетие. От дванайсетте атомни подводници ще останат само осем, но ще бъде запазен сегашният брой на самолетоносачите - 11.

Годишните разходи на Пентагона трябва да намалеят от 739 млрд. долара през 2011 до не повече от 430 млрд. през 2022. В момента американските разходи за отбрана са повече от сумата на следващите десет страни с най-мощни армии.