Израел предупреди за възможен атентат в България

Тайните служби в Тел Авив очакват нападение над израелски туристи на 12 февруари, няколко европейски страни са помолени да сътрудничат.

05.01.2012 | 17:54
Израел предупреди за възможен атентат в България

Израелските власти са поискали от няколко европейски държави, включително и България, да бъдат засилени мерките по охрана на израелските турисити, съобщава в. “Аарец”. Според изданието израелското разузнаване има информация за подготвян атентат от ливанската групировка “Хизбула”.

Потенциална мишена са израелски туристи, дошли на почивка в България. Възможно е и атаката да бъде осъществена в столицата София. „Поисках от службите за сигурност в Европа да ескортират израелските групи и да провеждат проверки с помощта на специално обучени кучета”, потвърждава пред вестника  Дани Шенар, ръководител на отдела за сигурност към израелското Министерство на транспорта.

Препоръчва се да бъдат избягвани определени дестинации, сред които Египет, Турция, Азербайджан, Грузия, Армения, Кот д’Ивоар, Мавритания и Венецуела.

Мащабният атентат, който подготвяли терористите от “Хизбула”, е планиран по повод третата годишнина от смъртта на един от лидерите на движението Имад Мугния. Той бе убит при атентат на 12 февруари и се предполага, че евентуалният терористичен акт може да бъде осъществен именно тогава.

"Хизбула" обвинява за смъртта му държавата Израел.

Междувременно от пресслужбата на Mинистерски съвет съобщиха, че специалните служби нямат информация за подготвян атентат на територията на България.