Банков скандал разтърси Швейцария

Съпругата на управителя на националната банка направила състояние от решението да се въведе минимален обменен курс франк – долар.

04.01.2012 | 17:33
Банков скандал разтърси Швейцария

Управителят на Швейцарската национална банка Филип Хилдебранд се оказа в центъра на шумен скандал след разкритията, че съпругата му се възползвала от ходове на банката, за да търгува с чуждестранна валута.

Миналато лято Кашя Хилдебранд използвала безпрецедентната моментна слабост на долара спрямо швейцарския франк, за да купи над 500 000 долара. После тя обменила сумата обратно във франкове, но не и преди централната банка, ръководена от съпруга й, да въведе задължителни минимални нива на обменния курс. Сходна сделка, макар и в по-малки мащаби, направила и дъщерята на Хилдебранд.

Пред местна телевизия госпожа Хилдебранд се защити, че видяла изгодната възможност не чрез вътрешна информация, а благодарение на опита си като финансист. Преди да се омъжи, тя е работила за нюйоркския хеджингов фонд Moore Capital. В последните години обаче Кашя се занимавала със съвсем друга дейност – търговия с азиатско изкуство в собствената й галерия в Цюрих.

Скандалът бе раздухан от Кристоф Блохер, лидера на ултранационалистичната Народна партия на Швейцария. Частната Bank Sarasin, в която са сметките на съпрузите Хилдебранд, вече уволни свой служител, задето предоставил на свързани с партията хора извлечения от трансферите им. Това разкритие нанесе сериозен удар по авторитета на Блохер, който е сред най-пламенните защитници на швейцарската банкова тайна. Потърсен за коментар, политикът заяви: "Има време за говорене, и време за мълчание, и сега е второто".

Швейцарската национална банка вече разпространи изявление, че не намира нарушения в извършените от госпожа Хилдебранд операции. Ако се съди по анкетите в печата обаче, повечето швейцарци са на друго мнение.