Италианските депутати са сред най-добре платените в Европа

Въпреки кризата, заплатите на народните представители са над 11 000 евро.

04.01.2012 | 08:17
Италианските депутати са сред най-добре платените в Европа

Италианските депутати са сред най-добре платените в Европа със заплата над 11 000 евро, сочи доклад на Националната статистическа агенция в страната, цитиран от Reuters.

Народните представители получават и допълнителни 3500 евро на месец, които трябва да покрият транспортни и други разходи, при положение, че те имат право на безплатен железопътен, въздушен и морски транспорт, както и на отстъпки в пътните такси.

Заплатите на 630-те депутати в долната камара на парламента са с 60% по-високи от средните за Европейския съюз. Възнагражденията на 315-те сенатори са малко над средното ниво.

Очаква се докладът да предизвика остра реакция сред италианската общественост, особено след обявените строги бюджетни икономии от правителство на Марио Монти.

Припомняме, че след като пое поста на Силвио Берлускони, Марио Монти обеща, че негов приоритет ще бъдат намаляването на разходите и административната реформа.

Докладът сравнява заплатите на депутатите в Германия, Франция, Испания, Белгия, Холандия и Австрия, като средното възнаграждение е 6937 евро. Испанските народни представители получават 2813 евро, а холандските – 8503 евро. Големи разлики има и в допълнителните бонуси, като френските и германските депутати получават чувствително повече средства за допълнителни разходи.

Според Reuters докладът е бил поръчан от предишното правителство на Берлускони и е имало за цел да помогне при изграждането на насоки за приравняване на заплатите на депутатите с тези на колегите им от други европейски страни. Освен това информацията не е била пълна за всички страни, а авторите на доклада признават, че не са имали време да съберат необходимите данни преди крайния срок.