Гърция изоставя еврото, ако не получи нова помощ

Срокът за договаряне на новия пакет от 130 милиарда евро изтича през март.

03.01.2012 | 15:22
Гърция изоставя еврото, ако не получи нова помощ

Гърция ще напусне еврозоната и ще изостави единната валута, ако не бъде договорен нов спасителен пакет в размер на 130 милиарда евро до март. "Споразумението за спасителния пакет трябва да бъде подписано, в противен случай ще бъдем изхвърлени от пазарите и съответно от еврото. Ситуацията ще се влоши много", заяви правителственият говорител Панделис Капсис.

Гърция усилено договоря условията по спасителния план с Европейския съюз, МВФ и частните си кредитори. Ако до март няма споразумение, страната почти сигурно ще трябва да обяви дефолт и да спре да обслужва дълговете си. Инспектори на фонда и на Европейската централна банка трябва да пристигнат в Атина в средата на януари за уточняване на детайли по плана.

Атина и европейските й партньори до момента категорично отхвърляха възможността за напускане на еврозоната – сценарий, който ще задълбочи дълговата криза на континента. Анализатори преценяват сегашните предупреждения на правителството като опит да се промени общественото мнение в страната в подкрепа на реформите. Гърция трябва да предприеме пакет от незапомнено строги мерки за ограничаване на разходите и увеличаване на данъците.

Социологическите анкети показват, че мнозинството гърци не са съгласни с тези планове на кабинета Пападимос, но категорично не желаят страната да напуска еврозоната. Самият Капсис заяви, че връщане към драхмата би било "катастрофа".