Със заря и празнично настроение светът посрещна 2012

Милиони хора се събраха в Москва, Берлин, Париж, Лондон и Рио де Жанейро за пищни тържества и зрелищно светлинно и звуково шоу.

01.01.2012 | 12:16
Със заря и празнично настроение светът посрещна 2012

Руснаците на Червения площад в Москва трябваше да минат проверки по сигурността, за да се включат в празненствата. Хиляди хора се събраха там, за да видят фойерверките, въпреки забраната за носене на алкохол, наложена за предотвратяване на неприятни инциденти.

Стотици хиляди души се събраха в центъра на Берлин, за да посрещнат Нова година пред Бранденбургската врата. Много от празнуващите отвориха шампанско, докато други просто посрещнаха с аплодисменти Новата година. Повече от 140 души обаче потърсиха помощта на червения кръст, въпреки че тържествата протекоха мирно. Песимизъм лъхаше от поздрава на германския канцлер Ангела Меркел, която предупреди, че Новата година ще бъде по-трудна от 2011, но се надява дълговата криза да сближи европейските държави.

В телевизионно обръщение, поставящо началото на една изборна година във Франция Никола Саркози предупреди за същото, но все пак остана по-оптимистичен. Като година „пълна с рискове, но и с нови възможности” определи  той започналата 2012. Айфеловата кула освети края на 2011, докато хиляди хора си казваха наздраве при засилени мерки за сигурност и въпреки дъжда. Продажбата на алкохол беше забранена. И въпреки това, шампанско и традиционните френски целувки внесоха допълнително настроение в празничната нощ.

Лондон посрещна Нова година с пищна заря около Лондонското Око. Когато  Биг Бен  би полунощ река Темза беше осветена от най-зрелищните фойерверки за последните години. На шоуто се насладиха около 250 хиляди души.

В Бразилия милиони туристи и бразилци се събираха на прочутия плаж Копакабана точно в полунощ. Там бяха разположени над 1500 полицаи. Темите на светлинното шоу бяха слънчева енергия, флора и фауна. Зеленото послание беше подготовка за конференцията на ООН по околната среда, която ще се проведе в Рио през юни. Дъждовно време не спря облечените в бяло хора, които се насладиха на празника под звуците на бразилска музика.

В отброяването на последните секунди от старата година в Ню Йорк се включиха кметът Майкъл Блумбърг и скандалната Лейди Гага. Огромното кристално кълбо на Таймс скуеър с 30 хиляди светлини беше спуснато на фона на песента на Франк Синатра „Ню Йорк, Ню Йорк”.