Белият дом иска ново вдигане на тавана на дълга на САЩ

Без повишаването Вашингтон няма да може да изплаща социалните си програми и лихвите на кредиторите си.

30.12.2011 | 08:59
Белият дом иска ново вдигане на тавана на дълга на САЩ

Очаква се Белият дом да поиска от Конгреса да вдигне лимита за държавния дълг на САЩ с още 1.2 трилион долара. Мярката е наложителна, защото страната ще превиши сега действащия таван със 100 милиарда долара, достигайки  до 16.394 трилиона долара.

В рамките на 15 дни Конгресът може да приеме резолюция, с която да не одобри това искане. Президентът Обама обаче може да наложи вето. Предположенията са, че няма да има проблеми пред приемането на предложението, тъй като през август Конгресът и Белият дом се споразумяха да вдигнат тавана на дълга с общо 2.1 трилиона долара на три етапа за следващите десет години.

Според приетия на втори август тази година законопроект първото увеличение на тавана на дълга ще е с 400 милиарда долара. При второ повишение увеличението ще е с 500 милиарда. При трето и последно повишение е заложено таванът на дълга да се повиши с 1.2 до 1.5 трилиона долара при  допълнителни съкращения на държавните разходи, препоръчани от специално създадена комисия на Конгреса с участието на представители на двете партии.

Миналата седмица международната рейтингова агенция Fitch предупреди, че може да понижи най-високия кредитен рейтинг на САЩ през 2013, ако американските законодатели и администрация не вземат мерки за борба с ръста на държавния дълг и дефицита на федералния бюджет. През август Standard&Poor’s вече понижи най-високата възможна оценка на САЩ- три пъти А - с една степен, именно заради растящия бюджетен дефицит и държавния дълг, който сега се оценява на около 15.2 трилиона долара.