Ким е мъртъв, да живее Ким

Северна Корея приветства новия си лидер Ким Чен-Ун

29.12.2011 | 11:03
Ким е мъртъв, да живее Ким

Втори ден продължава церемонията по погребението на починалия от инфаркт севернокорейски диктатор Ким Чен-Ир.
Същевременно за нов върховен лидер на Комунистическата партия, държавата и армията бе обявен сина на Ким Чен-Ир -  Ким Чен-Ун.

Младежът, за когото се предполага, че не е навършил още 30 години, заема централно място на трибуната, издигната на площада в Пхенян, заради погребението на баща му.

„Нашата неутешима мъка ще се превърне в сила. 1000 пъти по велика под водачеството на Ким Чен-Ун“, заяви партиен функционер при посочването на новия обект на всенародно обожание.

Въпреки официалностите обаче, явно мнозина в севернокорейската комунистическа партия нямат такова доверие на Ким Чен-Ун.

Поради тази причина, поне в началото на управлението си, той ще трябва да споделя властта си с чичо си Ян Сон-Таек, който ще отговаря за армията.  Севернокорейските въоръжени сили са четвърти по големина в света и основен стълб на комунистическия режим.

Междувременно днес тялото на починалия Ким Чен-Ир продължава и днес.  Хилядите на площада и в цялата страна запазиха  три минути тишина в памет на починалия, а след това със звук влакове и кораби припомниха колко много е направил лидера за индустриализацията на страната.

Тялото на Ким Чен-Ир ще бъде положен в гробницата до баща му Ким Ир-Сен, в стъклен ковчег.