Пилотите на Iberia протестират срещу създаването на дъщерна авиокомпания

От пролетта на 2012 новият нискобюджетен превозвач трябва да извършва полети на къси и средни разстояния от Мадрид.

29.12.2011 | 07:37
Пилотите на Iberia протестират срещу създаването на дъщерна авиокомпания

Над една трета от полетите на испанската авиокомпания Iberia ще бъдат анулирани заради стачка на пилотите, които протестират срещу създаването на нискобюджетна дъщерна фирма Iberia Express. От общо 329 редовни полета пистата няма да напуснат  118 самолета.

Около 10% от полетите на дълги и 38% на средни разстояния, както и 43% от вътрешните полети ще бъдат отменени. Компанията обаче отбеляза, че е намерила решение за превоза на 90% от хилядите засегнати пътници. По време на първия ден от стачката на 18 декември бяха анулирани около една трета от полетите. Най-засегнатите европейски маршрути бяха към Италия, Франция, Германия, Великобритания, Португалия, Швейцария и Холандия. Сериозни нарушения имаше и на полетите от и до САЩ, Колумбия и Аржентина.

Пилотите се опасяват, че със създаването на дъщерната компания Iberia Express, заплатите им ще бъдат намалени. От авиокомпанията съобщиха, че става дума за управленско решение, което не подлежи на преговори.

От пролетта на 2012 новият нискобюджетен превозвач трябва да извършва полети на къси и средни разстояния от Мадрид и да се опита да конкурира други нискотарифни авиокомпании, а също и високоскоростните влакове в Испания.

В момента в Iberia работят 1600 пилоти. Ръководството на авиопревозвача съобщи, че не планира съкращения на персонала.