Иран заплаши да блокира петрола за Запада

Иран може да блокира протока Ормуз, през който минава 40% от световния трафик на нефт.

28.12.2011 | 17:26
Иран заплаши да блокира петрола за Запада

Иранският първи вицепрезидент Мохамед Реза Рахими предупреди, че нито един барел с петрол няма да премине през протока, ако Европейският съюз разшири санкциите си спрямо режима в Техеран.

„Враговете ще спрат със заговорите си, когато ги поставим на място“, категоричен е Рахими, цитиран от BBC.

Изказването идва в момент, когато Европейският съюз обсъжда да наложи ембарго върху износа на ирански петрол. Ако това бъде прието, Техеран ще блокира целия проток.

В началото на декември бе увеличен списъка на лицата от Иран със забрана да пътуват до страни членки на ЕС. Вероятно решението за нови санкции ще бъде взето най-късно до края на януари, за когато е предвидено заседание на Съвета на ЕС за външна политика.

Ормузкият пролив свързва Персийския залив и страните, производителки на петрол - Бахрехйн, Кувейт, Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства с Индийския океан.

Именно в този район, миналата седмица Иран проведе мащабно бойно военно учение.

Техеран е в изключително обтегнати отношения със САЩ, Израел и НАТО заради ядрената си програма.

Иран е подозиран, че се опитва да се сдобие с ядрено оръжие, като през последните месеци тези подозрения отново се засилиха. Доклад на Международната агенция за атомна енергия макар че не потвърди на 100%, че Иран се опитвва да развие ядрен арсенал, подчерта, че е много вероятно страната да е на финалната фаза, за да се сдобие с ядрено оръжие.