Предсрочните избори в Гърция ще се състоят в края на април

В началото на януари партиите от временното правителство ще проведат разговори по нова програма за управление на страната.

28.12.2011 | 09:45
Предсрочните избори в Гърция ще се състоят в края на април

Гърците ще гласуват за нов парламент след Великден,  съобщи гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос. През следващите две до три седмици предстои да бъде обсъдена и новата програма за управление на страната, заяви финансовият министър на Гърция след среща на социалистическата партия ПАСОК.

Предварителното споразумение между лидерите на трите управляващи парии беше вотът да се състои на 19 февруари. Временното коалиционно правителство беше съставено през ноември с цел получаване на одобрената през октомври международна спасителна помощ за Гърция. Условията на международните кредитори от ЕС и МВФ са страната да приложи реформи и непопулярни мерки за икономии.

Европейските кредитори се съгласиха също да опростят половината от гръцкия дълг, ако страната продължи с политиката на икономии. Според правителствени източници, има голяма вероятност първата част от преговорите с частните кредитори по отписването на дълга да приключат към 15 февруари.