Най-многолюдният митинг срещу Путин се проведе в Москва

Според милицията протестирали 28 000 души, според опозицията - 120 000.

24.12.2011 | 19:12
Най-многолюдният митинг срещу Путин се проведе в Москва

Десетки хиляди московчани се събраха на най-многолюдния до момента протестен митинг срещу резултатите от парламентарните избори. С лозунги “Русия без Путин” и “Нови избори” те преминаха по булевард Сахаров, настоявайки за анулиране на резултатите от вота, спечелен от управляващата партия Единна Русия.

Според информация на милицията около 28 000 души са участвали в шествието. Опозиционният политик Владимир Рижков обаче уверява, че протестиращите са били 120 000. Западни наблюдатели съобщават за между 50 и 70 хиляди души.

Сред лидерите на протеста бе популярният писател Борис Акунин (“Турски гамбит”), който попита от сцената: “Искате ли Путин да се върне като президент?”. Тълпата отговори с оглушително “не”. “Виждам тук достатъчно хора, за да завземем Кремъл и Белия дом. Но ние сме мирна сила и няма да го направим - засега”, добави нашумелият блогър Алексей Навални.

Опозицията твърди, че “Единна Русия” е спечелила парламентарния вот само благодарение на тежки изборни нарушения, и настоява за повторно гласуване. Представителите й категорично отхвърлиха предложените от настоящия президент Медведев компромисни реформи в избирателния закон.