Турция обвини Франция в геноцид

"15 % от населението в Алжир е избито от французите през 1945 година. Това е геноцид," заяви турският премиер Ердоган.

23.12.2011 | 17:51
Турция обвини Франция в геноцид

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган обвини Франция, че е провела геноцид в Алжир в годините между 1940 и 1950 година. Изказването идва в отговор на одобрения от френския парламент законопроект, който криминализира отричането на арменския геноцид по време на Първата световна война.

Ердоган заяви още, че бащата на президента Никола Саркози вероятно има директни познания за извършеното от Франция „клане“ в Алжир, предаде Reuters.

"Пол Саркози е служил във френския легион в Алжир през 1940. Сигурен съм, че има много за разказване", коментира в телевизионно предаване турският премиер.

Преди ден френското Национално събрание прие законопроект, който третира като престъпление отричането на геноцида над арменците от страна на османските турци по време на Първата световна война.

Турция не признава избиването на над 1 милион армецни през 1915 като целенасочен акт, а го определя като събитие съпътстващо войната.

Предложеният нормативен акт предстои да бъде гласуван във френския сенат през 2012. В отговор Турция заяви, че ще отмени всички икономически, политически и военни срещи с Франция и ще отзове посланика си от Париж.